Menü Bezárás

MASKNE – az új bőrprobléma

 

A MASKNE az angol „mask” és „acne” szavakból képzett szó, a maszkviseléssel járó gyulladásos bőrproblémákat jelenti. A már közel egy éve tartó világjárvány következményeként egyre többen tapasztalják, hogy megromlott a bőr állapota a kötelező maszk használata miatt. Ennek több oka is lehet, egyrészt az, hogy a maszk több ponton közvetlenül érintkezik a bőrünkkel, ezáltal súrolja azt. Másrészt az is, hogy a maszk alatt a bőrünk folyamatosan nedves, olajos környezetben van, ami kedvező táptalaja lehet a baktériumok elszaporodásának. Sajnos a tavasz, a meleg, a jó idő beköszöntével ezek a problémák fokozódhatnak.  A bőr állapotának javításában sokat segíthet, ha van egy megfelelően felépített bőrápolási rutinunk, és megfogadunk 1-2 jó tanácsot.

Alap bőrápolási rutin

Az alap bőrápolási rutin első lépése a bőr megfelelő letisztítása. A bőrtípusnak megfelelő lemosót, legyen az lemosó tej, zselé, vagy hab, mindenképp nedves bőrön alkalmazzuk, alaposan, de gyengéden tisztítsuk meg vele az arcbőrt és utána vízzel öblítsük le.

Második lépésként a maradék szennyeződések eltávolítása, és a bőr PH értékének visszaállítása céljából használjunk tonikot. Vattapamacsra fújva töröljük át vele az arcot, vagy közvetlenül az arcra is permetezhetjük.

Lezárásként hidratáljuk a bőrt. Mivel sokszor egész nap maszkot viselünk, így célszerű lehet egy könnyedebb hidratálókrémet választani.

Ha köztes lépésként használunk szérumot vagy hatóanyag koncentrátumot, érdemes azt az esti rutinba építeni a megfelelő felszívódás érdekében.

+1 tipp: rendszeres bőrradírozással eltávolíthatjuk az elhalt hámsejteket, ezáltal javíthatjuk a bőrlégzést.

Megfelelő maszk kiválasztása

A megfelelő maszk kiválasztása is nagyon fontos. A jobb minőségű maszkok jobb bőrlégzést is biztosítanak, ezáltal kevésbé érzékelhetjük az általa okozott problémákat. Nagyon fontos, hogy a maszkokat minden használat után mossuk ki, fertőtlenítsük, illetve az egyszer használatosakat megfelelő időközönként cseréljük le. Ha többször használunk egy maszkot tisztítás nélkül, akkor az abban már felhalmozódott baktériumokat újra felvisszük a bőrre, ami fokozza a gyulladás lehetőségét.

Sminkhasználat

Amennyiben lehetséges, a maszk alatt ne használjunk sminket. A nehezebb sminkek alatt ugyanis izzad a bőr, meggátolja a bőrlégzést, és ez a maszk használatával csak rosszabb, hiszen párás is alatta a bőr. Javasolnám inkább a könnyedebb alapozók, illetve a gyógyító hatású ásványi sminkek használatát.

Megfelelő étkezés

Az arcon lévő pattanások kialakulása általában összefüggésben van az étkezéssel is. Próbáljunk egészségesebben étkezni, lehetőleg kerülve a zsíros, nehéz ételeket, csökkentve a cukorbevitelt, helyette válasszunk inkább több friss zöldséget és gyümölcsöt.

1 Comment

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.